آشنایی با رشته طراحی و دوخت در هنرستان و دبیرستان برای دانش آموزانی که قصد دارند در این رشته ادامه تحصیل دهند اهمیت بسیار زیادی دارد. همانطور که میدانید در حال حاضر بسیاری از دانش آموزانی که در مقطع متوسطه تحصیل کرده و یا به هنرستانهای فنی و حرفهای، کار و دانش قدم میگذارند میخواهند در رشته طراحی و دوخت به ادامه تحصیل مشغول شوند تا با طراحی لباس و اندام به شکل کاملا حرفهای و اصولی آشنا شده و به دوخت و دوز انواع پوشاک دست بزنند. به همین دلیل این رشته محبوبیت و متقاضیان بسیار زیادی دارد.
در این مقاله از آموزشگاه بهارمد به معرفی رشته طراحی و دوخت در هنرستان خواهیم پرداخت و برخی از مهمترین دروس و واحدهای آن را معرفی خواهیم کرد. پس اگر شما هم به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید با ما همراه باشید.
رشته طراحی و دوخت را میتوان یکی از پرطرفدارترین و کاربردیترین رشتهها در مقطع متوسطه به شمار آورد که مهارتهای مختلف، کارهای عملی و ظرافتهای زیادی را با یکدیگر ترکیب و تلفیق ساخته و در نهایت به عرضه انواع پوشاک دست میزند.
در حال حاضر تعداد زیادی از دانشآموزان علاقه دارند به این رشته وارد شده و در هنرستان طراحی و دوخت را ادامه دهند. چراکه بر این باورند این رشته بازار کار بسیار مناسبی داشته و یا امکان خود اشتغالی از طریق آن وجود دارد.
طراحی و دوخت در دبیرستان واقع زیر گروه کنکور هنر و کنکور فنی و حرفهای بوده و ترکیبی از هنر، تکنیک و ارزشها و فرهنگ جامعه را در بر گرفته است. دانش آموزان و دانشجویان این رشته با پارچهها و طراحیها آشنا شده و اصول طراحی مد و تولید لباس را یاد میگیرند.
برای دستیابی به این هدف و در نخستین گامها با تئوری رنگ آشنا میشوند و یاد میگیرند که چطور پارچه انتخاب کنند و الگوهای منحصر به فرد به وجود آورند. این افراد انواع دوخت، تکنیکهای دوخت دستی معمولی تا تخصصی، استفاده از دستگاههای دوخت و…. را نیز فرا میگیرند.
دانش آموزان این رشته باید اصول آناتومی در طراحی را نیز به خوبی فرا بگیرند تا بتوانند لباسها را متناسب با نوع نیازها و تقاضای مشتریان و فیزیک بدنی آنها طراحی و تولید کنند.
رشته طراحی و دوخت در هنرستان طرفداران خاص خود را دارد. در حال حاضر بسیاری از دانش آموزانی که تمایل دارند درآمدهای بالایی را از آن خود سازند و در یک حرفه جالب توجه به ادامه تحصیل مشغول شوند این رشته را انتخاب میکنند.
به این ترتیب و در سال دوم متوسطه واحدها و دروسی مانند طراحی پایه، مبانی هنرهای تجسمی، دوخت الگوی اولیه و…. را پشت سر میگذارند تا با این هنر محبوب و پرطرفدار اندکی آشنایی حاصل کنند. پس از کسب موفقیت در آزمونهای این سال و پشت سر گذاشتن دروس و واحدهای ذکر شده، وارد پایه سوم تحصیلی خود در مقطع متوسطه دوم میشوند.
در این سال باید واحدهایی مانند طراحی اندام و لباس، الیاف نساجی، دوخت و الگوی ۲، لباس کودک، تاریخ هنر ایران و جهان و….. پشت سر بگذارند و در آزمون پایان سال نیز پذیرفته شوند. بعد از آن میتوانند برای تحصیل در دانشگاه و شرکت در آزمون کنکور سراسری آماده شوند.
لازم به ذکر است که رشته طراحی و دوخت در دانشگاه در مقاطع کاردانی، کارشناسی پیوسته و ناپیوسته به جذب دانشجو اقدام میکند. پس بابت ورود به دانشگاه نیز با مشکلی روبرو نخواهید شد. اما به این نکته توجه کنید که صرفا با دریافت مدرک طراحی و دوخت نمیتوانید تبدیل به یک خیاط حرفه ای شوید و نیاز است در دوره آموزش خیاطی به صورت تخصصی شرکت نمایید که تجربیات اساتید مختلف را یاد بگیرید.
به این نکته هم دقت داشته باشید که دانش آموزانی که از طریق کار و دانش به این رشته وارد میشوند، دوخت بیشتری نسبت به دانشآموزان فنی و حرفهای انجام خواهند داد.
هنرجویان این رشته از سال دهم تا دوازدهم چیزی در حدود ۴۰ واحد درسی را در هر سال تحصیلی پشت سر خواهند گذاشت که به برخی از آنها در بالا اشاره شد.
به این نکته هم دقت داشته باشید که برای وارد شدن به این رشته در سال دهم تحصیلی باید امتیازها و نمرات مورد نیاز را در آزمون هدایت تحصیلی به دست آورید و علاوه بر آن حداقل معدل ۱۲ را در دروس مرتبط کسب نمایید.
از مهمترین دروس رشته طراحی و دوخت در هنرستان میتوان به تعلیمات دینی و عربی، فارسی و زبان خارجی ۱ اشاره کرد و یا جغرافیای عمومی و استان شناسی، الزامات محیط کار، طراحی، مدل سازی و دوخت دامن، طراحی و دوخت لباس زنانه، دانش فنی پایه، طراحی و زبان بصری و…. در پایه دهم را نام برد.
در پایه یازدهم دروسی از قبیل هنر یا تفکر و سواد رسانهای، کارگاه نوآوری و کارآفرینی، کاربرد فناوریهای نوین یا مدیریت تولید، طراحی و دوخت لباس بچگانه، طراحی و مدل سازی لباس زنانه و….. به دانش آموزان ارائه میشود.
در سال دوازدهم این رشته نیز باید هنرجویان دروس و واحدهایی از قبیل تعلیمات دینی، عربی و فارسی ۳، تاریخ معاصر، سلامت و بهداشت، آمادگی دفاعی، مدیریت خانواده و سبک زندگی، اخلاق حرفهای، طراحی لباس به روش حجمی، طراحی مد و لباس سفارشی، دانش فنی تخصصی، کارآموزی و…. را پشت سر بگذارند.
ورود به رشته طراحی و دوخت در هنرستان و ادامه تحصیل در این رشته در دانشگاه نیاز به داشتن چند مهارت و یا قابلیت ویژه دارد. یکی از مهمترین این توانمندیها عشق و علاقه زیاد به دنیای مد، فشن، پوشاک و اکسسوریها است.
هرچه علاقه شما به این زمینهها بیشتر باشد وقت بیشتری به گشت و گذار و تحقیق در آن اختصاص خواهید داد. به همین دلیل میتوانید در میان گالریهای هنری، نمایشگاههای مد و لباس و…. دست به تحقیق و تفحص زده و از آنها ایده دریافت کنید.
علاوه بر عشق و علاقه فراوان به این رشته باید دانش آموزان از خلاقیت هنری بالایی هم برخوردار شده باشند تا در این عرصه پیشگام شده و ایدههای جدیدی در ذهن به وجود آورند. از سوی دیگر باید به مطالعات در حوزه تاریخ، فرهنگ و هنر علاقه داشته باشید.
از آنجایی که این رشته دارای کار عملی است، پس باید حوصله و انرژی کافی برای انجام این امور داشته و ظرافت بالایی به خرج دهید. داشتن دقت بالا، ریز بینی، توان و مهارت طراحی و نقاشی، دوخت و ایجاد برشهای حرفهای و…. در این رشته لازم است.
اگر میخواهید در رشته طراحی و دوخت در هنرستان و دانشگاه پیشرفت کنید باید نیازهای جامعه خود را به خوبی شناخته و درک کرده و متناسب با علایق و نیازهای مردم به طراحی و تولید لباس دست بزنید.